Dům s osudovým sloupkem

Už teď můžete navštívit dům prostřednictvím vizualizace.


Popis projektu

Zadáním investorů bylo navrhnout rodinný dům pro dvoučlennou rodinu jako místo odpočinku od pražského ruchu a základnu pro setkávání s přáteli. Dům se nachází v klidné obci na severním okraji přírodní oblasti Džbán na Lounsku. 

Majitelé chtěli jednoduchý dům archetypálního tvaru se sedlovou střechou respektující místní ráz krajiny a zástavby. Hmota domu je umístěna s ohledem na přirozenou morfologii terénu. Nejvýraznějším prvkem domu je venkovní zastřešená terasa, kterou navrhujeme téměř po celé východní, jižní a západní straně domu. Tato terasa poskytuje dostatek prostoru pro venkovní aktivity a propojuje dům s okolní přírodou. Umístění domu ve svahu poskytuje nádherný jižní výhled na střed obce a protilehlý zalesněný svah. 

Součástí projektu byl také návrh krytého parkovacího stání a zahradního skládku – "zašívárny" a degustační místnosti majitele. Oba objekty jsou navrženy s plochou vegetační střechou pro maximální splynutí se zelení na pozemku. Kryté parkovací stání je navíc z větší části zapuštěné do svahu.  

Při návrhu dispozice i pojetí interiéru byl kladen velký důraz na komfortní bydlení s minimálními časovými a finančními nároky na provoz domu. Interiér v sobě odráží charakter majitelů, kteří jsou zábavní a možná lehce blázniví. Důkazem toho je například nejdůležitější prvek celého domu – osudový sloupek v obytném prostoru s integrovanou zásuvkou pro připojení notebooku. 

Založení domu je klasické na základových pasech. Svislé nosné konstrukce jsou z dřevěného masivního panelu DEKPANEL. Strop je navržen dřevěný trámový se záklopem. Střecha je tvořena klasickým dřevěným krovem. 

Na fasádě se objevují tradiční materiály vesnické zástavby. Na stěnách je použita bílá omítka v kombinaci s dřevěným palubkovým obkladem. Barevný akcent je vnesen rámy oken a vstupních dveří ve světle zelené barvě. 

 V interiéru se opakuje barevná i materiálová střídmost. Dominantním prvkem obytného prostoru je pohledový dřevěný trámový strop se záklopem ze smrkové biodesky s bílým nátěrem.